Rss

Chippen

Helaas komt het nog te vaak voor dat onze honden of katten ontsnappen, vluchten uit angst of bij het wandelen in ene weglopen of zoals katten die buiten lopen zoek raken.
Als een dier gevonden word, nemen mensen vaak contact op met de dierenambulance, een dierenarts in de buurt of de politie.
Zij hebben een speciaal chip afleesapparaat, waarna wij op zoek kunnen gaan naar de eigenaar.
Jammer genoeg constateren wij vaak dat een dier geen chip heeft of wel een chip maar niet geregistreerd of dat de geregistreerde gegevens niet kloppen.
Lees hieronder meer over het chippen van uw huisdier & de registratie, een kleine moeite en kan ervoor zorgen dat uw viervoeter gauw weer thuis is.

Wat is nu eigenlijk chippen?

Een chip is een implantaat die wij onderhuids aanbrengen. De chip bestaat uit een gesloten buisje van bioglas met daarin een geheugenchip.
In de microchip is een code opgeslagen, die voor elk dier uniek is, en wij kunnen uitlezen met een speciaal afleesapparaat.
De chip is ca. 1,5 cm groot en een doorsnede van ca. 2mm, (de vorm van een rijstekorreltje)


Waarom is het verstandig uw huisdier te laten chippen?

– Bij vermissing van uw dier is de kans op thuiskomst velen malen groter, ook in geval van een ongeval
– Met een chip is uw huisdier te herkennen
– Uw huisdier staat internationaal geregistreerd
– De chip is niet schadelijk voor de gezondheid van uw dier
– De chipcode kan nooit worden gewist of veranderd
– Uw huisdier mag mee op vakantie naar het buitenland
– Dierenambulances controleren elk gevonden dier op een chip, ook gevonden dieren die door de politie worden opgepikt of bij
een dierenarts worden gebracht worden gecheckt op een chip.

chipjedier

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

De chip kan, bijna pijnloos, onder de huid van uw huisdier worden ingebracht middels een injectienaald. Op de plek van het inbrengen ontstaat een “gaatje” waarop al snel een korstje zal komen en die zal binnen een paar dagen verdwijnen. Uw huisdier word na het inbrengen van de chip niet belemmert in zijn doen en laten, wel adviseren wij de plek waar de chip is aangebracht tot ca. 3 uur na aanbrengen niet stevig te aaien/masseren.

Chippen is verplicht!

– Voor alle pasgeboren honden vanaf 1 april 2013
– Voor geïmporteerde honden vanuit het buitenland, deze moeten in het land van herkomst gechipt zijn om de grens over te mogen
– Voor alle dieren die naar het buitenland gaan
– Wanneer je een verzekering wilt afsluiten voor uw huisdier (meestal vergoed de verzekering de chip!)

Ook al is het chippen van oudere dieren en katten niet verplicht, het blijft wel zeer verstandig om ook deze dieren te laten chippen.
Een paar voorbeelden:
Sommige katten leven alleen binnenshuis, stel je voor dat uw kat een keer ontsnapt? Uw kat is totaal onbekend in de buurt, raakt in paniek en gaat zwerven. Mocht uw kat gevonden worden en bij een asiel, dierenambulance of dierenarts terecht komen, dan word er helaas geen chip gevonden en word uw kat een asieldier………….en u blijft in onzekerheid.
Of u neemt uw hond mee in de auto, loopt nooit bij u weg, maar wat als u een auto ongeluk krijgt? de hond is in een totaal onbekende omgeving, in paniek en slaat op de vlucht………….mocht uw hond gevonden worden en er word geen chip bij uw hond aangetroffen, dan word uw hond een asielhond en u blijft in onzekerheid.Dit zijn enkele voorbeelden uit de praktijk met het advies om uw huisdier te laten chippen, sommige dieren worden na korte tijd of soms nog maanden weer herenigt met hun baas omdat ze een chip hebben en we via de chip de eigenaar kunnen bereiken.


Registratie van de chip

Wij werken in onze praktijk met de BackHome chips. Voor pups die geboren zijn na 1 april 2013 is het verplicht dat ze binnen 7 weken na geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte geregistreerd staan bij een databank.

Wanneer je bijvoorbeeld naar www.backhomeclub.nl of www.chipnummer.nl gaat en daar het chipnummer van uw dier invoert, ziet u direct of uw huisdier is geregistreerd en op welke gegevens uw huisdier geregistreerd staan.

Word een huisdier gevonden door de dierenambulance, politie of dierenarts, dan kan op deze manier direct achterhaald worden wie de eigenaar is en deze informeren.

Check de registratie van uw huisdier

Heeft uw huisdier een chip? (vaak te vinden in het vaccinatieboekje!) check dan voor de zekerheid of de registratie compleet is en als uw dier geregistreerd is of al uw gegevens nog kloppen en pas deze indien nodig gelijk aan.

(Voorbeeld Chip ter grootte van een rijstkorrel)