Rss

Vaccinaties hond

vacc. 2

Vaccinaties hond

Elke pup krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt (tussen de 9 en 15 weken leeftijd) kan de pup zelf weerstand opbouwen.

Vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inentingen worden herhaald: sommige injecties jaarlijks. Anderen eens per 3 jaar.

Parvo

Parvo betekent klein en is ten opzichte van andere virussen erg klein maar dat kan niet worden gezegd van het ziekteverwekkend vermogen van dit virus. Het feit dat het parvo-virus een jaar in de omgeving kan overleven, zorgt ervoor dat er regelmatig besmettingen plaats vinden. Besmetting met het virus wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige bloederige diarree en braken. Hierdoor verliest het dier veel vocht en raakt het uitgedroogd en het lichaam verliest zijn afweer om andere ziektes te voorkomen. Parvo-infecties komen vooral voor bij jonge dieren. De behandeling van een parvo-infectie is moeilijk en arbeidsintensief, zelfs bij een goede behandeling is het lang niet alijd zeker dat het dier herstelt.

Hondenziekte

Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren, niet alleen honden, maar ook wolven, nertsen en fretten zijn er gevoelig voor. De ziekte openbaart zich door de verschijnselen koorts, ontstekingen van de oogleden en neusslijmvlies, hoesten, diarree en soms ook aantasting van het zenuwstelsel. Meestal zijn de dieren erg ziek.  Zij kunnen, ondanks een goede behandeling, doodgaan. Veel honden worden gevaccineerd tegen hondenziekte waardoor het aantal sterfgevallen enorm is afgenomen.

Besmettelijke leverziekte of Hepatitis

Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door het adeno-virus dat in het lichaam allerlei schadelijke effecten veroorzaakt. Belangrijkste effect is de ontsteking van de lever. De ziekteverschijnselen zijn niet altijd even duidelijk en vaak is laboratoriumonderzoek nodig om de diagnose te stellen. Hij komt de afgelopen jaren nauwelijks meer voor in gebieden waar honden over het algemeen gevaccineerd worden.

Kennelhoest

Kennelhoest (tegenwoordig besmettelijke hondenhoest genoemd) is nog altijd niet echt goed beschreven. Wel s bekend dat verschillende virussen en bacteriën de aandoening kunnen veroorzaken. Kennelhoest treed meestal op nadat de hond in contact is geweest met andere honden, denk hierbij aan pension, cursus, tentoonstellingen. Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die gepaard gaat met kokhalzen en braken, deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.

Weil

Wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose is? Leptospirose wordt veroorzaakt door de bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de Leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en is tevens ook besmettelijk voor mensen (een zoönose) De hond raakt besmet vanuit zijn leefomgeving via de slijmvliezen of wondjes. De hond kan o.a. de volgende symptomen krijgen: slechte eetlust, braken, koorts, gele slijmvliezen, spiertrillingen, hoesten, diarree etc. Een hond met de ziekte van Weil heeft intensieve medische verzorging nodig, bij niet gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose infectie vaak een dodelijke afloop.

Hondsdolheid

Hondsdolheid ook wel Rabiës genoemd, komt in Nederland gelukkig niet voor. Maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Dieren en mensen gaan vrijwel zonder uitzondering dood binnen 7 dagen nadat de verschijnselen zich openbaren. De tijd tussen besmetting en het openbaren van de verschijnselen kan maanden in beslag nemen. Hondsdolheid tast de hersenen aan, de hond gaat ander gedrag vertonen, niet altijd gaat dat gepaard met de klassieke verschijnselen van agressie en watervrees. Voor dieren die meegaan naar het buitenland is in veel gevallen de rabiësvaccinatie verplicht.
De laatste jaren is er bekend geworden dat rabiës ook bij een bepaalde soort vleermuis (Laatvlieger) voorkomt. Blijf in dat geval van vleermuizen af! Na contact met een verdacht dier, spoel de wond zo gauw mogelijk en neem direct contact op met een dierenarts!

 

Met het vaccineren tegen deze ziektes, is een aantal ervan zo goed als helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Andere aandoeningen, zoals kennelhoest en parvo komen nog steeds voor.

Vaccinatieschema

De meest gehanteerde vaccinatieschema’s totdat het dier een jaar oud is voor de hond:

Leeftijd Vaccinatie
 6 weken Nobivac Puppy DP
 9 weken Nobivac Parvo-C + L4 (en evt. Kennelhoest)
 12 weken  Nobivac DHP + L4
 1 jaar  Nobivac DHP + L4
 Rabiës  min. 21 dagen voor vertrek naar het buitenland (meest voorkomende landen), kan vanaf 12 weken leeftijd gevaccineerd worden