Rss

Chippen nu verplicht

Vanaf 1 april 2013 wordt elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.

Beter op tijd, dan uw huisdier kwijt..”

Jaarlijks lopen in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen via de dierenambulance in asielen terecht. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd is het vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden! Een halsbandje met een adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit relatief gemakkelijk verloren gaan, vooral tijdens de avontuurlijke tochten die uw huisdier soms maakt!

Vermist? Gevonden! En met het baasje herenigd!

Al enige tijd is er een unieke identificatie methode: de elektronische chip. Deze chip kan gemakkelijk en praktisch pijnloos onder de huid van uw huisdier worden aangebracht waarmee het dier elektronisch is geïdentificeerd. Door vervolgens uw en zijn gegevens te (laten) registreren staat de herkomst van uw huisdier onomstotelijk vast. Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel “chippen” genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen, unieke code. De chip is kleiner dan een eurocent, maar voor u en uw huisdier dus goud waard!

De voordelen

Elektronische identificatie voor gezelschapsdieren heeft grote voordelen. Genoemd kunnen worden:

 • wereldwijd unieke identificatiecode
 • diervriendelijk
 • onbeperkte levensduur van de chip, daardoor levenslange identificatie
 • eenvoudig in het gebruik
 • geschikt voor vrijwel alle diersoorten
 • kan al op jonge leeftijd worden toegepast
 • fraudebestendig: de code kan nooit worden gewist of veranderd
 • niet ontsierend (onzichtbaar)

Chippen van honden verplicht!

Vanaf 1 april 2013 wordt elke eigenaar (het ministerie spreekt over “houder”) verplicht zijn hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Ook als er sprake is van import moet de hond voorzien zijn van een chip voordat hij Nederland binnenkomt en binnen 2 weken worden geregistreerd bij een aangewezen databank. Het chippen en registreren maakt het mogelijk om malafide fokkers en handelaren, maar ook eigenaren van mishandelde of verwaarloosde honden beter te kunnen opsporen. Natuurlijk gelden dezelfde argumenten ook voor kittens maar dit is (nog) niet verplicht. Ons advies is om ook om katten altijd te chippen.

Wat betekent het voor u als hondeneigenaar?

 • Als u een pup aanschaft geboren na 1 april 2013,  dient u zich ervan te verzekeren dat deze is gechipt en geregistreerd door de fokker. Vraag hiervoor een bewijs van registratie!
 • Zodra u de pup in uw bezit heeft dient u binnen twee weken de registratie aan te passen.
 • Momenteel zijn de aangewezen databanken nog niet volledig bekend.

Dierenkliniek de Boomkamp is bevoegd om alle huisdieren te chippen. Wij plaatsen alleen chips die voldoen aan ISO-norm 11784 en 11785 en beginnend met landencode 528. Daarmee voldoen deze aan de wettelijke eisen.