Rss

Gebitsverzorging konijn

Het gebit van een konijn groeit constant door. Het is dan ook belangrijk dat de tanden en kiezen goed kunnen afslijten.
Als de beet van een konijn goed is, slijten de voortanden op de extra tandjes (ook wel stifttandjes genoemd) die achter de boventanden zitten. Als de beet verkeerd is zullen de onder- en boventanden door gaan groeien en word het eten voor het konijn steeds lastiger.

langeschevetanden*Op de foto een voorbeeld van te lange en scheve voortanden*

Als de tanden en kiezen van een konijn onvoldoende slijten kunnen er als gevolg van verkeerde voeding of ziekte, haken op de kiezen ontstaan.
Deze haken kunnen diverse plaatsen in de mondholte gaan prikken, waarna er abcessen en wondjes kunnen ontstaan of de haken prikken bv. tegen de tong/wang wat het eten extra pijnlijk maakt. Hierdoor zal het konijn ander eetgedrag vertonen of minder/niet meer eten. Voor het weghalen van de haken op de kiezen, moeten we het konijn onder narcose brengen en de haken weg slijpen.
Snijtanden kunnen we bijslijpen, het nadeel is dat dit elke 3 a 6 weken moet gebeuren. Als dit te vaak moet gebeuren, adviseren wij de snijtanden en stifttanden te laten trekken. Een konijn kan goed leven zonder snijtanden. Waar men wel rekening mee dient te houden is dat het groenvoer in kleinere hapklare brokken gegeven moet worden aangezien het konijn niet meer kan knagen.

Een konijn moet blijven eten, als dat niet meer gebeurd/minder en het konijn geen eten meer binnen krijgt, bel je dierenarts.

Twijfelt u aan het eetgedrag van uw konijn? vermoed u dat uw konijn minder eet/anders eet dan normaal?
Bel ons om een afspraak te maken om het gebitje na te kijken.