Rss

Parasieten

Parasieten

De meest voorkomende parasieten bij honden en katten zijn vlooien, wormen en teken.

Vlooien

Wat zijn vlooien? 

Vlooien zijn kleine bruinzwarte parasieten  in de vacht van onze huisdieren. Vlooien voeden zich door middel van het bloed van het dier, zonder bloed leeft een vlo maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van het dier, leeft een vlo gemiddeld een maand.Doordat de vlo het dier bijt om aan bloed te komen, zal dit jeuk veroorzaken bij het dier.

Symptomen:

Één van de symptomen die vaak word opgemerkt is het krabben of het plotseling hebben van jeuk bij het huisdier. Het dier zal zijn spel o.i.d afbreken om te kunnen krabben/bijten. Daarnaast worden er vaak kleine zwarte korreltjes waargenomen in de vacht van het huisdier, word vaak aangezien als zand. Dit zijn vlooienpoepjes, als u ze uit de vacht kamt en op een vochtig keukenpapiertje legt, zullen vlooienpoepjes rood uit lopen doordat ze de afvalstoffen van het opgezogen bloed bevatten. Het zien van de vlooien zelf is de duidelijkste aanwijzing dat er vlooien aanwezig zijn.

vlooien_cylce

 

Behandeling en preventie:

Er zijn veel verschillende middelen om de vlooien te doden en uw huisdier preventief te behandelen tegen vlooien.De omgeving dient ook behandeld te worden als er vlooien zijn waargenomen op uw huisdier, hiervoor is er een omgevingsspray te koop. Voor de hond en kat zijn er diverse middelen verkrijgbaar in onze praktijk.

 

Wormen

Wat zijn wormen?

Wormen behoren tot de endoparasieten, dit zijn parasieten die in het dier leven. De meeste wormen leven in de darmen en maken een trektocht door het lichaam waar ze veel schade aan kunnen richten. De meest voorkomende wormen zijn:

  • Spoelworm
  • Lintworm

Symptomen:

  • Sleetje rijden
  • Diarree
  • Meer eetlust
  • Winderigheid
  • Braken
  • “Rijstkorrels”(in de vacht) bij de anus of in ontlasting

Het zien van wormen (word vaak genoemd als spaghetti) in de ontlasting of in het braaksel is de duidelijkste aanwijzing op een wormbesmetting.

Behandeling en preventie:

Voor een ontwormingskuur zijn er diverse middelen in onze praktijk aanwezig. Niet elke middel dood alle soorten wormen. Het advies is om uw huisdier 4 keer per jaar te ontwormen, om te voorkomen dat evt. aanwezige wormen geen verdere schade kunnen aanrichten.

 

Teken

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die bloed nodig hebben om te overleven. Teken eten wel meer dan 10 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed. Ze hechten zich vast in de huid van uw dier, waarna ze zich een aantal dagen voeden. Als de teek zich voed, komt er speeksel van de teek in de bloedbaan van uw dier terecht, hierbij kunnen gevaarlijke ziektes worden overgebracht. Belangrijk is om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Symptomen:

Teken veroorzaken geen irritaties bij uw huisdier, uw huisdier zal hierdoor niet veelvuldig gaan zitten krabben o.i.d. Vaak worden de teken waargenomen als kleine bultjes/wratjes.

Bestrijding en preventie:

In onze praktijk zijn diverse middelen verkrijgbaar om teken te doden en af te weren.