Rss

Seniorenprogramma

Zelf krijgen we er ook mee te maken: “ouder worden”.
We gaan soms naar de fysiotherapeut en een bril is soms niet meer weg te denken.Ook slijten bij ons de gewrichten, maar geen probleem, binnen een aantal maanden lopen we met een kunstheup zoals vanouds.
Maar als we kijken naar onze dieren, is het vaak helaas zo dat zij met ouderdomskwalen door blijven lopen. Ten eerste laten ze het niet gauw merken als er iets mis is. Ten tweede is het als eigenaar ook niet makkelijk de symptomen te herkennen, tenslotte zien we ze dagelijks. Toch is het belangrijk om problemen tijdig te herkennen, want in veel gevallen is er nog (relatief eenvoudig) wat aan te doen.

Voorbeelden van veel voorkomende ouderdomskwalen:

Katten:
* Bij katten is een veel voorkomende klacht, mager worden en veel drinken, soms in combinatie met een verandering van de vacht. Deze symptomen kunnen duiden op een nierprobleem.

* Ook zijn er katten die meer gaan eten, om eten blijven zeuren en alles willen eten wat ze maar kunnen vinden aan eten, maar toch ook vermageren. Dit zijn vaak symptomen van een probleem met de schildklier.

Beide problemen kunnen wij in onze praktijk vast stellen door middel van een bloedonderzoek. De behandeling bestaat vaak uit medicatie met een dieetvoeding waardoor velen katten nog jaren een goed leven kunnen leiden


Honden:

* Bij honden horen wij geregeld dat ze minder zin hebben om mee te gaan wandelen, langer slapen en soms wat chagrijnig zijn als ze op willen staan. Dit kan duiden op gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Wij kunnen dit in de praktijk vaststellen door onderzoeken en röntgenfoto’s, de therapie zal bestaan uit speciale medicatie om de gewrichten te ondersteunen, mogelijk een dieetvoeding  en wij proberen samen met u een passend bewegingsprogramma voor de hond op te stellen.

Dit zijn een paar voorbeelden van ouderdomsklachten die op kunnen treden bij oudere  dieren.
Veel onderzoeken kunnen we zelf in onze praktijk doen, denk hierbij aan bloedonderzoek, urine-onderzoek, röntgenfoto’s etc., waarbij we dezelfde dag nog de uitslag(en) met u bespreken.

Neem gerust contact met ons op, als u vermoed dat uw huisdier anders is dan anders, zich anders gedraagt, u lichamelijke veranderingen opmerkt etc.
Ze zeggen vaak “ouderdom komt met gebreken” en ook onze huisdieren kunnen er mee te maken krijgen.

Uw dier verdient toch ook een leuke seniorentijd?!

Boy jong volwassen Boy Senior

* Op de foto Golden Retriever Boy, van jong volwassen tot senior, het leuke is dat het meisje op de 1e foto met Boy is meegegroeid en ook de meid op de 2e foto is*