Rss

Sterilisatie teef

De meeste teven worden tussen de 6 en 9 maanden voor het eerst loops. Deze loopsheid duurt ongeveer 3 weken, dit gaat gepaard met een weekje bloederige uitvloeiing en daarna wat meer doorzichtige uitvloeiing.
Bij sommige honden zie je er niks van terug omdat ze zichzelf schoonhouden, vaak vindt u in huis wat kleine bloeddruppels op de grond.

Als u niet wilt dat uw hond telkens loops wordt en u wilt geen nestje met haar, dan kunnen wij haar steriliseren. Dit is een operatieve ingreep waarbij wij de eierstokken en baarmoeder verwijderen.
Gebeurt dit op jongen leeftijd, dan is de kans op melkkliertumoren en suikerziekte veel lager dan bij een intacte hond. Daarnaast wordt de kans op een baarmoederontsteking (pyometra) weggenomen.

Wij steriliseren teefjes 100-120 dgn na hun laatste loopsheid, dan is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken het minst wat de kans op bloedingen tijdens de operatie verminderd.
Steriliseren kan dus al na de eerste loopsheid.

Nadelen van steriliseren:
* Sommige rassen zijn gevoeliger voor incontinentie, zoals de boxer, rottweiler en bouvier. Dit is met medicatie te behandelen maar moet vaak wel levenslang
* Vachtsverandering
* Kans op meer eetlust en evt. gewichtstoename