Rss

Uitbraak kattenziekte

Op dit moment is er een uitbraak van kattenziekte in Ede e.o. Is uw kat volledig/goed gevaccineerd? vaccinatie is de bescherming die we kunnen bieden tegen kattenziekte, deze dient elk 2 jaar herhaald te worden.

Kattenziekte, panleucopenie of parvo(virose) is een zeer ernstige infectieuze aandoening en kent een snelle en vaak dodelijke afloop.
Het virus infecteert het darmkanaal van de kat, is erg besmettelijk en kan zeer lang in de omgeving overleven.

Symptomen
Kattenziekte word gekenmerkt door ernstige symptomen van het maag- en darmstelsel.
Overvloedig braken en (bloederige) diarree zijn de typische tekenen, de katten verliezen hun eetlust, krijgen koorts en kunnen zo zeer snel uitdrogen.
Door de infectie word het immuunsysteem dusdanig overladen dat er ook andere ziektes de kop op kunnen steken.
Panleucopenie of kattenziekte staat voor “tekort aan witte bloedcellen”, de witte bloedcellen staan voor immuniteit.
De ernstige symptomen leiden vaak tot de dood.

Diagnose
Aan de hand van de symptomen kunnen wij vermoeden dat het om kattenziekte gaat, een definitieve diagnose kan helaas alleen gesteld worden door weefselonderzoek bij een overleden kat.

Behandeling
Zodra er vermoedens zijn van kattenziekte, zal uw dier op een zware antibiotica kuur gezet worden met daarbij een vochttherapie om de uitdroging tegen te gaan. De prognose van kattenziekte is altijd gereserveerd, veel dieren sterven uiteindelijk aan de gevolgen van panleucopenie. Mits tijdig behandelt, zullen sommige katten het overleven.

Preventie
Vaccinatie is een adequate manier om uw kat te beschermen tegen kattenziekte, check het vaccinatieboekje van uw kat, of houd het vaccinatieboekje bij de hand en bel onze praktijk als u twijfelt of uw kat volledig gevaccineerd is. Kittens kunnen op de leeftijd van 9 weken worden ingeƫnt en deze vaccinatie dient elke 2 jaar herhaald te worden.

Kattenziekte breekt vaak uit tussen populaties zwerfkatten en kittens, helaas zien we de laatste jaren dat ook huiskatten getroffen worden doordat de eigenaar om financiƫle redenen de kat niet laat vaccineren. Katten van alle leeftijden kunnen deze ernstige ziekte krijgen en omdat het zeer besmettelijk is, ligt een epidemie op de loer. Bescherm uw kat voor deze ernstige ziekte door het dier te vaccineren, het is de enigste bescherming die we het dier kunnen bieden tegen deze vaak dodelijke ziekte.