Rss

Vaccinatie konijn

Twee dodelijk virusziekten bij het konijn, Myxomatose en VHS, kunnen door middel van een vaccinatie voorkomen worden.
Ons advies aan konijneneigenaren is dan ook om hun konijn te beschermen tegen deze 2 ziektes.
Het vaccinatieschema voor konijnen was vroeger 2x per jaar, sinds het voorjaar van 2012 is het vaccin Nobivax Myxo-RHD in de praktijk aanwezig wat uw konijn voor een jaar beschermd tegen deze 2 ziektes.

Uw konijn hoeft nu nog maar 1 keer per jaar naar de praktijk voor de vaccinatie!
Dit vaccin mogen wij toedienen bij konijnen met de leeftijd van 5 weken en ouder.

Zodra u op de praktijk komt voor vaccinatie
* kijken we uw hele konijn van neus tot staart na
* controleren het gebit
* kijken de oren na
* knippen waar nodig de nagels

Myxomatose

Myxomatose word veroorzaakt door een pokkenvirus. Dit virus word overgedragen door bloedzuigende insecten, denk hierbij aan vlooien en muggen. De eerste tekenen van een infectie bij uw konijn, zijn dikke, vochtige zwellingen, met name aan de kop en snuit. Binnen 2 dagen kan het konijn blind worden door de toenemende zwelling. Een konijn wat geïnfecteerd word met het virus word ernstig ziek, en de kans dat het konijn hieraan dood gaat is erg groot. Enten tegen dit virus is het beste om het te voorkomen

VHS

VHS wordt veroorzaakt door het calicivirus. Dit virus word overgedragen door direct contact tussen konijnen, besmet gras, besmette drinkflesjes, besmette kooi etc. Uw konijn word ernstig ziek, wil niet meer eten, krijgt koorts, worden lusteloos en krijgen het benauwd, vaak wordt op het laatst ook bloederige neusuitvloeiing gezien. Het konijn sterft uiteindelijk aan inwendige bloedingen, de kans dat uw konijn deze ziekte overleeft is heel erg klein.