Rss

Vuurwerkangst bij hond en kat

December komt er weer aan, een gezellige maand  met veel feestdagen.
Voor veel mensen en drukke en gezellige feestmaand, voor de meeste huisdieren vormt het vuurwerk wat afgestoken wordt een ware nachtmerrie.
Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om ze zo soepel mogelijk door Oud en Nieuw heen te laten komen?

Tot voor kort werd er veel gebruik gemaakt van o.a. Vetranquil, uit onderzoek is gebleken dat deze middelen de hond of kat verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluiden. De angst voor de harde knallen word nog groter, maar ze kunnen het niet uiten. Daarnaast is het een licht sederend middel en dus niet geheel zonder gevaar.

Afbeeldingsresultaat voor ceva vuurwerk

De mogelijkheden

Vanwege de bovengenoemde nadelen hebben wij steeds meer gezocht naar alternatieven. Welke methode of welk middel is het beste voor uw huisdier? dit is vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste methode voor uw dier. Let wel, sommige middelen moeten ruim voor oud en nieuw opgestart worden.
Heeft u vragen? neem gerust contact met ons op via telefoonnummer: 0345-572666

1. Probeer de omgeving zo prettig mogelijk te maken

* Houdt uw huisdier uit de buurt van het vuurwerk
* Laat uw hond aan de riem uit, ook al reageert hij bijna nooit op vuurwerk!
* Zet voor katten, eten, drinken en een kattenbak in de kamer waar ze worden gehouden.
* Doe de gordijnen dicht, de lichten en radio aan.
* Sluit ramen en deuren goed om ontsnappen te ontkomen, angstige dieren gaan op de vlucht en
en luisteren niet meer.
* Toont uw dier angstig gedrag? troost het dier niet, hierdoor beloond u het dier voor zijn gedrag en maakt het angstige gedrag van uw dier alleen maar erger.
* Breng evt. uw hond of kat naar een afgelegen pension.

2. Veilige medicatie

* Adaptil:
Adaptil tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals onweer en vuurwerk.

* Telizen:
Telizen haalt de scherpe kantjes van de angst af. Belangrijk is om zo’n 1½ a 2 maanden van tevoren te beginnen. Het maakt de hond of kat ook ontvankelijker om te leren en kan hierdoor ook prima ingezet in combinatie met gedragstherapie.Deze tabletten zijn bijzonder smakelijk en velen honden en zelfs katten eten ze als snoepjes.
Tijdens Oud en Nieuw wordt de dosering even aangepast, dit krijgt u van ons mee als u de tabletten op komt halen.

* Alprazolam/Diazepam:
Het grote voordeel van Alprazolam is dat het naast het kalmerende effect ook een blokkerend effect heeft op de hersenen. Hierdoor wordt de angst en de harde knallen als het ware niet onthouden. Dit middel wordt aanbevolen door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht. Met dit middel kan enkele dagen van tevoren gestart worden of op de dag zelf.

3. Rustgevende verdampers

* Feliway en DAP verdampers:
De Feliway en DAP verdampers voor hond en kat geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. Simpelweg in het stopcontact steken en de verdamper doet zijn werk. Ons advies is om een maand van tevoren te starten met de verdamper en minimaal 1 week na Oud en Nieuw nog te laten zitten in het stopcontact.

Afbeeldingsresultaat voor adaptil vuurwerk

* Thundershirts

Thundershirt is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden en katten te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, bezoek aan de dierenarts, auto rijden en andere zaken die angst veroorzaken. Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam. Hierdoor wordt de hond of kat rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden en katten moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt, voor Oud en Nieuw adviseren wij om 2 weken van tevoren al te beginnen om uw hond of kat te laten wennen aan het thundershirt door het geregeld even aan te trekken.