Rss

Nieuws

Sinds kort beschikken wij in onze praktijk over het nieuwe L4 vaccin, dit is het vaccin tegen de ziekte van Weil (lepto) die jaarlijks bij honden word gevaccineerd.

Nobivac-L4_0

Wat is Leptospirose?

Leptospirose is een ernstige ziekte dat wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die overal ter wereld voorkomen (leptospiren). Van deze leptospiren bestaan allerlei varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De meest bekende is de ziekte van Weil.

Hoe raakt de hond besmet?

Een hond raakt besmet via wondjes op zijn lichaam of via de slijmvliezen. Besmette dieren scheiden de leptospiren uit via de urine. Hiermee word de leefomgeving besmet, denk hierbij aan uitlaatvelden, stilstaand water, grasvelden etc. Kleine knaagdieren zoals ratten en muizen spelen een rol bij de verspreiding en het in stand houden van de besmetting.Iedere hond loopt kans om besmet te raken met leptospiren. Een hond met leptospirose heeft zeer intensieve medische zorg nodig. Leptospirose is een zoönose, dit betekent dat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren. Niet gevaccineerde dieren overlijden meestal aan de ziekte.

Wat zijn de symptomen?

In het begin zijn de symptomen vaak de algemene ziekteverschijnselen zoals: braken, verminderde eetlust, koorts. Bij verergering zal de hond last krijgen van spiertrillingen, diarree, nierproblemen, snel uitgeput raken, gele slijmvliezen en gaat hoesten.

De vaccinatie

Het leptospirose vaccin word ieder jaar gevaccineerd bij honden. Tot voor kort waren er 2 soorten leptospiren die voor het grootste deel de veroorzakers waren van de ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen hier uitstekend tegen.Er worden echter nu steeds vaker ziektegevallen gevonden die veroorzaakt worden door 2 andere leptospiren, hier beschermen de huidige vaccins niet tegen.                                                                                                                                                                                                         De Nobivac L4 bied een optimale bescherming tegen alle 4 de leptospiren voor uw hond. Omdat de entstof helemaal nieuw is, heeft uw hond na de 1e vaccinatie met het L4 vaccin nog niet de volledige bescherming. Om uw hond een optimale bescherming te geven dient u binnen 3 a 4 weken de vaccinatie te herhalen. De herhalingsvaccinatie bieden wij u aan voor een gereduceerd tarief.