Oormijt.
Wanneer een konijn veel schudt met het hoofd, aan de oren krabt en dikke schilfers in het oor heeft, kan het een infectie met Psoroptes cuniculi, oormijt, hebben. Het wordt vaker bij jonge konijnen en konijnen in bijvoorbeeld een opvang gezien. Meestal hebben meerdere konijnen klachten, aangezien de mijt erg besmettelijk is. De mijt is wel diersoortspecifiek en kan dus geen oorproblemen bij andere diersoorten veroorzaken. De behandeling hiervoor bestaat voornamelijk uit het bestrijden van de mijten met bijvoorbeeld Stronghold®. Een eventuele oorontsteking kan met een oorzalf behandeld worden.
Vachtmijt.
Een konijn die problemen heeft met een vachtmijt, Cheyletiella genaamd, heeft vaak kale plekken met schilfers en jeuk, die zich vooral op de rug en schouders lokaliseren. Soms kan de vacht ook licht verkleuren en de haren laten heel gemakkelijk los. De diagnose kan gesteld worden door de schilfers uit te kammen en onder de microscoop te bekijken en op zoek te gaan naar de mijten. De behandeling is vrij eenvoudig met Stronghold®. Soms moet de behandeling nog wel 1 of 2 keer herhaald worden, voordat het konijn helemaal vrij is van de mijten.
Huidmijt, schurft.
Het grootste verschil tussen de vachtmijt en de huidmijt is de jeuk. De jeuk bij een huidmijt is veel sterker dan bij een vachtmijt. Het konijn kan zoveel jeuk hebben dat het zelf de huid kapot krabt of bijt. Schurft zien we ook eerder rondom de oren dan de vachtmijt. De diagnose kan gesteld worden door een diep huidafkrabsel te maken en onder de microscoop opzoek te gaan naar de mijten. Ook nu is de behandeling weer vrij eenvoudig met Stronghold®.
Maden, myiasis.
Wanneer uw konijn buiten zit in de zomer, moet u oppassen voor vliegen. Maar ook binnen kunnen vliegen voor problemen bij het konijn zorgen. Vliegen, de groene vleesvlieg, kunnen eitjes leggen in de vacht van het konijn, vooral wanneer er ontlasting of urine rondom de anus en onder de staart in de vacht geplakt zit. Deze vieze vacht kan komen door bijvoorbeeld diarree of huidontstekingen. Maar vaker gaat het om voedingsproblemen, waarbij er teveel zogenaamde blindedarm keutels zijn die blijven plakken rondom de anus, omdat het konijn ze niet allemaal op kan eten. De vliegen komen hier op af en leggen hun eitjes in deze viezigheid, waar binnen een paar dagen maden uitkomen. De maden zijn wit en kunnen heel klein tot vrij groot zijn. Meestal kun je ze goed zien rondkruipen. Maden doen zich te goed aan de vieze huid en kunnen zelfs hele grote gaten in de huid maken.
Voor de behandeling moeten we ten eerste zoveel mogelijk maden zien kwijt te raken door het konijn te wassen en eventueel te scheren en de maden manueel te verwijderen. Konijnen kunnen erg ziek zijn van een madeninfectie en zullen ook behandeld moeten worden met een antibioticum en een antiparasitair middel om de overgebleven maden te doden. Wanneer een konijn niet wil eten en last van stilstaande darmen heeft zullen we het konijn ook daar voor moeten behandelen. Wanneer de madeninfectie te uitgebreid is, bestaat er zelfs een kans dat het konijn de infectie niet overleefd.
Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk een infectie te vermijden door te voorkomen dat vliegen in de buurt kunnen komen van uw konijn door bijvoorbeeld vliegengaas of een madenrepellent te gebruiken. Ook is het belangrijk om uw konijn de juiste voeding te geven om zoveel mogelijk de vieze staart met plakpoep te voorkomen. In de zomer is het dan tenslotte ook belangrijk om geregeld uw konijn goed te controleren onder de staart.