Rss

Warm weer (voorkom oververhitting)

temperaturen

Het is weer behoorlijk warm in Nederland……..dit betekent weer extra bescherming voor onszelf, maar laten we onze viervoeters niet vergeten!!

Algemene tips

Zorg voor voldoende verkoeling in en rondom het huis en veel schaduwrijke plekken
Zet extra waterbakken neer, evt. met ijsklontjes erin voor uw hond of kat die het leuk vinden om ermee te spelen.
Sommige dieren liggen alsnog graag in de zon, houd een oogje in het zeil dat dit niet te lang gebeurd, wij moeten ze behoeden voor oververhitting!
Schrik er niet van als uw viervoeter wat minder eet dan normaal, dit kan voorkomen met warm weer.
Laat evt. natvoer niet te lang staan, het bederft door de temperatuur veel eerder en trekt vliegen aan.

Honden

Plan de grote wandelingen met uw hond in de koelte van de vroege ochtend of late avond.  Laat uw hond zwemmen als hij dat wil en kan. Probeer warm asfalt en zand te vermijden, dit is door de warmte van de zon vaak bloedheet en een hond heeft zijn voetzolen nodig om warmte kwijt te raken. Let op dat u uw hond op tijd remt in zijn activiteit, sommige honden gaan ook met warm weer maar door met spelen en ravotten, maar oververhitting treed sneller op dan wij denken. Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt dan wij mensen.

Katten

Witte katten of katten met een witte kop zijn gevoeliger voor uv-straling, het beste is om uw kat zo min mogelijk aan de uv-stralen bloot te stellen, uiteraard zal niet elke kat het met u eens zijn. U kunt evt. de witte oortjes/neus, de huid is dunner en ook dunner behaard, beschermen door er wat (baby)zonnebrandcremé met een hoge beschermingsfactor op te smeren, uiteraard wel even goed inwrijven.

Weg met de auto

Let op met het vervoeren van uw dier in een warme auto, de temperatuur in een stil staande auto kan al snel oplopen, een raampje op een kier zorgt wel voor zuurstof maar draagt niet bij aan een temperatuursdaling. Vaak laten we ze “even” onbewaakt achter in de auto voor een snelle boodschap etc. helaas kan dit binnen een enkel ogenblik zorgen voor oververhitting bij uw dier.

Symptomen oververhitting (hond en kat)

* hijgen
* worden sloom
* hoge hartslag
* reageren traag of soms niet meer
* braken
* donkerrode/paarse slijmvliezen
* hebben de kracht niet meer om op te staan etc.

Wat te doen?

Een oververhit dier moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. Dompel ze met hun pootjes telkens op nieuw in water, ga het dier niet verpakken in natte handdoeken (ze kunnen hun warmte niet kwijt en de doorbloeding kan ernstig misgaan), zorg dat het dier in de schaduw ligt. Spons het dier af op borst en buik met een natte spons die u telkens weer nat maakt.
Let erop dat u uw dier niet overgooit met een emmer koud water, dit kan tot een hartstilstand leiden.

 

Konijnen

In extreem warme zomers is vrijwel elke plek te warm voor een konijn, ook wanneer de zon niet op het hok schijnt. Wanneer de buitentemperatuur hoger word dan 24 graden, kan een konijn last krijgen van de warmte. Word de temperatuur hoger dan 27 graden dan kan een konijn zelfs slechter gaan eten of helemaal stoppen met eten. Tijdens een hittegolf moeten er oplossingen gezocht worden voor koele plekken voor het konijn, dit kan van levensbelang zijn.
Woont het konijn in een hok zonder uitloop, dan kunnen plastic flessen gevuld worden voor driekwart met water en in de vriezer gelegd worden, zodra ze bevroren zijn, kunnen die omwikkelde door een theedoek, op verscheidene plaatsen in het hok gelegd worden en kunnen voor koelte zorgen. Koelelementen uit de koelbox zijn hier ook zeer geschikt voor.Heeft het konijn een hok met een ren, dan zal het konijn vaak onder het hok gaan liggen. U kunt daar wat stoeptegels leggen en die natmaken met de tuinslang, zo creëert u een koele plek. Let wel die tegels moeten dan geregeld opnieuw nat gemaakt worden.

De beste manier om een konijn tegen de hitte te beschermen is door het konijn naar binnen te halen en op een koele plek te zetten, let op dat het konijn niet op de tocht staat van de airco of ventilators. Als het voor de mens al te warm is om buiten te zijn, dan is het voor een dier met een bontjas immers helemaal niet uit te houden.

Symptomen van hitteslag/zonnesteek bij een konijn

* ademhaling is heel snel
* vertoont apathisch gedrag
* oren zijn extreem heet
* tandvlees en slijmvliezen ogen kan donkerrood zijn etc.

Wat te doen?

Neem contact op met je dierenarts, zij kunnen je telefonisch raad geven en alles klaar zetten om het konijn op te vangen. Belangrijk is dat het konijn naar een schaduwrijke en koele plaats word gebracht. Konijnen gebruiken hun oren om lichaamswarmte kwijt te raken, begin met het natmaken van de oren met water op kamertemperatuur (geen ijskoud water!!). Wikkel de oren niet in natte lappen, hiermee belemmer je de warmte afvoer. Is het konijn niet apathisch? en kan het nog slikken? dan kun je proberen om met een spuitje wat water te geven, mondjesmaat en houd het slikreflex van het konijn in de gaten
Zorg dat het konijn koel ligt tijdens de rit naar de dierenarts, wikkel bv. doosjes diepvriesgroenten in theedoeken en leg die in de reismand erbij.

 

Tot slot
Wees met dit weer extra alert op alle dieren die u ziet, in weides, in hokken, in auto’s etc.  Ziet u dieren in moeilijkheden?? aarzel niet en waarschuw de eigenaar, dierenambulance, (dieren)politie, een dierenarts etc.  Zorg dat de dieren zo snel mogelijk uit hun benarde positie worden gehaald en in de schaduw komen.