Rss

Sneeuwpret, bescherm de pootjes van uw hond!

De winter is aangebroken en hierdoor daalt de temperatuur, de kans op sneeuw is aanwezig en dat zorgt vaak voor veel gezelligheid buiten en winterse wandelingen. Denk dan ook even aan de voetzooltjes van je lieve viervoeter…..                                                   hondenpoten in de sneeuw

Er kunnen ijsklontjes tussen de teentjes ontstaan en de voetzooltjes kunnen geïrriteerd raken voor de pekel.
Met onderstaande tips kunt u de winterpret ook voor uw hond leuk houden.

  • Zorg bij langharige rassen dat de haren van de voeten wat korter gehouden worden, dit voorkomt grotendeels de ijsklontvorming.
  • Voorkom wandelen over ijs, de temperatuur van ijs is erg koud en daarnaast is het ook geregeld erg glad. Het ziet er misschien lachwekkend uit een glibberende hond, maar vaak is het een aanslag op pezen en gewrichten met soms zware blessures tot gevolg.
  • Spelen met of eten van sneeuw, velen honden vinden het geweldig om naar sneeuw te happen en het op te eten, sneeuw is water in een vaste vorm, ook een stuk kouder dan water uit de kraan en honden zien geen verschil tussen verse sneeuw en sneeuw wat al vervuild is. Het eten van sneeuw kan zorgen voor braken en diarree. Snuffelen in de sneeuw kan wel, maar probeer te voorkomen dat ze sneeuw gaan eten.
  • Kleine rassen en honden die van nature niet al te beweeglijk zijn, adviseren wij om een jasje aan te doen, dit houdt de lichaamswarmte beter op peil, heb je het zelf al behoorlijk koud, bedenk dan ook om terug naar binnen te gaan.
  • Door uw hond af na een winterse wandeling, gebruik geen haardroger (dit kan voor irritatie zorgen bij allergische honden) maar droog ze goed af met een grote handdoek.
  • Gebruik bij sneeuw en vorst eventueel vaseline om de zooltjes te beschermen tegen ijs en pekel. Zie je toch ijsklontjes tussen de tenen? pluk deze er NIET uit, maar verwarm de pootjes met je eigen handen waardoor de ijsklontjes langzaam smelten.
  • Er zijn ook speciale schoentjes te koop waarmee de hond gewoon in de sneeuw kan spelen.

Onderstaande tips zijn voor allergische honden

  • Vermijd plotselinge temperatuurovergangen, hiermee bedoelen we dat het voor allergische honden onverstandig is om ze vanuit een warme kamer in ene in de vrieskou te zetten.
  • Ventileer uw huis goed, in de winter hebben we vaak de verarming in huis aan waardoor er een droge lucht kan ontstaan. Door de droge lucht krijgen allergische honden een drogere huid en daardoor meer huidirritatie (jeuk). Een te vochtig klimaat is ook niet goed, dan floreren de mijten en schimmels weer. Door uw huis goed te ventileren voorkomt u deze problemen.
  • Houd de vacht van uw hond kort en luchtig, allergische honden hebben baat bij een kort kapsel. Het voordeel hiervan is dat de huid goed kan ademen en hierdoor ook makkelijker te wassen is (als dat moet). Wilt u in de winter de vacht toch wat langer laten? verzorg deze dan goed door extra borstelbeurten……klitten of vervilting van de vacht zorgt ook voor irritatie van de huid.