Rss

Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor de hond en kat!

Volgens kenniscentrum Eikenprocessierups komen dit jaar veel meer eikenprocessierupsen voor dan vorig jaar. Dit betekend uitkijken voor de mens maar ook voor onze dieren!Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken, hebben vele eikenprocessierupsen hun nesten verplaatst naar de voet van de eikenboom. De verlaten nesten hangen dan leeg hoog in de boom en met een beetje wind, waaien ze op mensen en auto’s.
In verband met de bezuinigingen wordt de eikenprocessierups op weinig plaatsen beperkt of helemaal niet meer bestreden, hierdoor neemt het risico om ermee in contact te komen voor mens en dier toe.

De loszittende haartjes van de rupsen, deze zitten ook in de verlaten nesten, kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeuk, koorts en zelfs longontsteking bij de mens.
De lange haren van de eikenprocessierups, zullen bij aanraking, pijltjes gif afvuren en gaan hierdoor een huidirritatie veroorzaken (met vaak een allergische reactie).

eikenprocessierups.

Bij onze honden en katten (let op, paarden, koeien en andere dieren lopen ook een groot risico omdat in de buitengebieden er helemaal geen eikenprocessierups wordt bestreden) moeten we extra alert zijn.
De eikenbomen waarvan bekend is dat er een eikenprocessierups in zit, heeft vaak een rood/wit lint om de stam. Ontwijk deze bomen met wandelen met de hond, uw hond weet tenslotte niet wat het lint betekend en zal vrolijk bij de boom gaan snuffelen.
Vermijd zoveel mogelijk gebieden waar eikenbomen staan, voorkomen is beter dan genezen.

Katten vinden alles leuk wat beweegt, spelen en vangen het, en sommige klimmen graag in bomen, wat het risico vergroot.

 

Wat voor klachten kan de eikenprocessierups o.a. geven bij onze hond/kat?

* heftig wrijven met de poot over de snuit
* pootjes heftig over de grond wrijven
* kwijlen
* zwaarder ademen/benauwd worden
* zwellen van de tong/blaren in de bek
* braken

Neem geen enkel risico en bel met spoed uw dierenarts, wij kunnen een injectie toedienen om de allergische reactie te doen afnemen en de schade aan o.a. hun bekje te beperken.