De vakantie staat weer voor de deur, we gaan voorbereidingen treffen voor onszelf maar laten we ons huisdier niet vergeten.
Gaat uw huisdier mee op vakantie? of gaat uw huisdier naar een pension? Welke situatie ook op uw huisdier van toepassing is, wij geven hier enkele tips voor een onbezorgde vakantie voor u en uw huisdier.
Uw hond of kat gaat mee op reis naar het buitenland? denk hierbij aan het volgende:
* Heeft uw hond of kat een geldige rabiës vaccinatie? de Rabiësvaccinatie (hondsdolheid) is 3 jaar geldig en verplicht om uw huisdier mee te nemen naar het buitenland. Is uw hond of kat niet gevaccineerd tegen Rabiës of is de Rabiësvaccinatie verlopen, regel dit dan zo spoedig mogelijk, de meeste Europese landen eisen de Rabiës 21 dagen voor vertrek, houd hier dus rekening mee.
Uiteraard kunt u ons altijd bellen om te informeren naar de eisen van uw vakantieland.
*Heeft uw hond of kat een Europees Dierenpaspoort? Het Europees Dierenpaspoort is ook verplicht om de grenzen van Nederland over te gaan, ook al gaat u alleen een dagje naar bv. Duitsland. Het Europees Dierenpaspoort mag alleen uitgegeven worden door uw dierenarts.
* Is uw hond of kat gechipt? Middels een chip worden huisdieren geregistreerd in een databank, zodra een huisdier vermist is en bij een asiel/dierenarts of andere instantie wordt gebracht, worden de dieren gecheckt op een chip. Hierdoor kunnen wij de dieren vaak weer herenigen met hun eigenaar. Voor een vakantie naar het buitenland is ook de chip verplicht, mocht uw hond of kat nog niet gechipt zijn, dan dient dit nog voor vertrek te gebeuren.
Parasieten in het buitenland
Parasitaire infecties bij honden komen veel voor, in Nederland houden we vooral rekening met de wormen, vlooien en teken.In het buitenland zijn er grotere risico’s op exotische parasieten zoals de zandvlieg en hartwormmuggen, zandvliegen kunnen Leishmaniose-parasieten overbrengen en de hartwormmuggen de hartwormlarven.
Hoe kunt u uw hond beschermen op vakantie?
Een Scalibo Protectorband voorkomt het aanhechten van teken, het bloedzuigen door zandvliegen en voorkomt dat uw hond gestoken wordt door hartwormmuggen en heeft een werkingsduur van 5 a 6 maanden.
Daarnaast adviseren wij u om uw hond te behandelen tegen hartwormlarfjes, mocht uw hond toch gebeten worden door de hartwormmug, sterven de overgebrachte larfjes voordat ze volwassen worm worden. Informeer hiervoor bij uw dierenarts.
Uw hond of kat gaat naar het pension?
Ook in een honden/kattenpension kan uw viervoeter een leuke tijd hebben.
De meeste pensions hebben wel vaccinatie-eisen, vaak uiterlijk 3 a 4 weken van tevoren. Maar om er zeker van te zijn dat uw hond of kat goed gevaccineerd is, adviseren wij u bij een reservering gelijk te informeren naar hun vaccinatie-eisen.
In de meeste pensions zijn de volgende vaccinaties gewenst of verplicht:
Hond
– Besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest)
– Hondenziekte
– Leptospirose (ziekte van Weil)
– Parvo
– Hepatitis
Kat
– Kattenziekte
– Niesziekte
– Bordetella
Heeft u vragen over de vaccinaties van uw huisdier of over de invoereisen van uw vakantieland? Neem gerust contact op met de praktijk.