Rss

Pas op: Broodfokkers!

Bent u op zoek naar een leuke pup?  Helaas hebben wij de laatste periode weer enkele zieke pups op de praktijk gehad, dit gaat vaak gepaard met veel leed voor zowel de pup als de nieuwe eigenaar, dit willen we zoveel mogelijk voorkomen.

Er is niks leuker dan een leuke speelse en vrolijke pup in huis!
De beslissing is genomen, we nemen een puppy…….maar dan de vraag, wat voor soort hond en waar haal ik hem/haar vandaan?

Ook 1 van onze leuke bezigheden is het nakijken en vaccineren van uw pup. Sinds 1 april 2013 is er ook een nieuwe wetgeving omtrent het chippen van pups, die voor iedereen geld die een nestje puppy’s heeft of een pup uit het buitenland wil kopen.
Wij willen u onderstaande tips meegeven als u erover zit te denken om een pup aan te gaan schaffen:

1. Koop geen pups onder de 15 weken uit het buitenland. Sinds 29-12-2014 mogen er alleen pups Nederland in die een rabiësvaccinatie hebben gehad, deze mogen de pups hebben op 12 weken leeftijd en moet minimaal 3 weken inwerken voordat het dier de grens over mag. De pup heeft dan zijn hele eerste socialisatieperiode bij de fokker doorgebracht en is dan 15 weken oud.

2. Google op referenties van de fokker, komt u veel negatieve reacties tegen, dan zegt dit eigenlijk al genoeg!

3. Bekijk bij advertenties goed de foto’s, staat het dier alleen op de foto of met het hele nestje en het moederdier? hoe ziet de omgeving eruit?

4. Hoeveel verschillende rassen bied de fokker te koop aan? via marktplaats kun je vaak zien of de adverteerder meerdere advertenties heeft met puppy’s. Een fokker die vaak meer dan 2 rassen fokt is vaak een broodfokker, het kost veel werk om je te verdiepen in bepaalde rassen.

5. Krijgt u bij de deur direct een pup in uw handen gedrukt of mag u binnen komen? als u een pup in uw handen gedrukt krijgt is dit vaak geen goed teken.

6. Mocht u binnengelaten worden, let dan op de volgende punten:
* Zijn de pups allen van hetzelfde ras?
* Is de moederhond aanwezig? vraag hier altijd naar!
* Lijken de pups op de moederhond?
* Hoe is het dier opgegroeid? in een huis met bv. kinderen of ergens in een hok? Goed gesocialiseerde pups groeien op in  een huiselijke omgeving, niet ergens achteraf in een hok/schuur.
* Is de pup gezond? (schone neus/ogen/oren/vacht/normale ontlasting/niet hoesten/actief/loopt het goed? zakt de pup met rennen niet door de pootjes?)

7. Alle pups ouder dan 7 weken MOETEN gechipt zijn (nieuwe wetgeving sinds 1 april 2013) en binnen 8 weken na geboorte geregistreerd zijn, vraag om een registratiebewijs, dat de pup al op naam staat van bv. de fokker (dit dient omgezet te worden bij verkoop, houdt dit ook goed in de gaten dat dat gebeurt!)

8. Vergelijk de prijs van de pup. Sommige prijzen zijn te mooi om waar te zijn, de kans is dan groot dat je met een broodfokker te maken hebt. Hoe goedkoper de pup, des te groter de kans dat er bespaard is op de medische kosten (ontwormen/vaccineren) en er vaak weinig aandacht aan de pup is geschonken (slechte socialisatie) of dat de pup geïmporteerd is vanuit de Oostblok landen. Tenslotte wil niemand dat een pup in een overvolle vrachtwagen/auto zo’n lange reis af moet leggen.

9. Let op of de fokker vragen stelt over uw leefsituatie, een fokker die begaan is met zijn pups wil graag weten waar hij/zij terecht komt

10. Verdiep u in het ras dat u wilt kopen, wat zijn de karaktereigenschappen en de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dat ras.

Broodfokkers bestaan nog steeds, dit zijn mensen die hun geld verdienen (handelaren) door het verkopen van vaak zieke en slecht gesocialiseerde pups en dan nog de moederhonden die eigenlijk hun hele leven pups moeten werpen. Vaak in kleine smerige ruimtes met weinig aandacht, liefde en de verzorging die elke dier verdient.

De enige manier om broodfokkers te stoppen is, om mensen hiervoor te waarschuwen en bij deze fokkers geen pups meer te kopen. Elke pup die verkocht wordt maakt weer een plekje vrij voor de volgende pup en zo wordt de broodfok in stand gehouden.

De pups die door broodfokkers verkocht worden zijn vaak niet van het ras wat u wilde kopen, zijn vaak kruisingen ook al wordt de moederhond getoond en is zij wel van het ras dat u zoekt. Daarnaast hebben de broodfokkers vaak meerdere nesten en tientallen pups rondlopen in allerlei verschillende rassen. Dit is ook al een teken dat er iets niet klopt……….

Laat u, voordat u een puppy gaat kopen goed informeren (de dierenarts kan u er ook in adviseren) of speur via Google naar betrouwbare adressen. Staan er veel negatieve berichten op Google over de fokker waar u de pup wilt kopen, dan kan dit betekenen dat er iets niet klopt.

De LICG heeft ook een puppy-checklist klik hier

Uiteraard steunen wij ook de honden (& katten) die in onze asielen zitten, die verdienen ook een gouden mandje en worden ook altijd gecheckt door een dierenarts.
Veel mensen denken dat daar alleen maar dieren zitten die weg zijn gedaan vanwege gedragsproblemen, dat is echt niet zo, er zitten velen dieren in de Nederlandse asielen te wachten op hun gouden mandje en om hun eigenaar hun vertrouwen en liefde te geven.
Voor een overzicht van de asieldieren klik hier

Franse-Bulldog-Stop-Broodfok