Rss

Plast uw kat in huis? of gaat hij geregeld naar de kattenbak?

Het naast de kattenbak in huis plassen is zowel voor de kat als eigenaar een vervelend probleem. Katten zijn van zichzelf erg schoon, maar kunnen door een medische oorzaak (bv. blaasontsteking) of gedragsproblemen onzindelijk worden. Is uw kat onzindelijk of gaat hij erg vaak naar de kattenbak? lees dan even verder.

plassende kat

De urinewegen kunnen bij katten voor diverse problemen zorgen, afhankelijk van de aard van de lokatie van het probleem. Plast de kat naast de bak? gaat de kat frequent naar de kattenbak? geeft de kat pijn aan als hij op de kattenbak zit (vaak miauwen)? neemt u bloed waar in de urine?

Als we het hebben over urinewegproblemen dan dienen we onderscheid te maken tussen de hogere urinewegen (de nieren) enerzijds en de lagere urinewegen (de blaas) anderzijds.
Urinewegproblemen komen ook geregeld voor bij katten die braken, vermageren en een slechte adem hebben, vaak zien wij dan een probleem van de hogere urinewegen, de nieren.

Hieronder worden de meest voorkomende problemen van de lagere urinewegen besproken
* Idiopathische cystitis
* Blaasstenen of blaasgruis
* Kristallen (meestal struviet bij de kat)
* Plaskater

Idiopathische cystitis
Als we geen oorzaak kunnen vinden voor de blaasontsteking, is deze blaasontsteking vaak het gevolg van stress.

Blaasstenen of blaasgruis
Blaasstenen worden vaak gevormd door kristallen die in de blaas aanwezig zijn en kunnen zorgen voor verstopping.
Vooral blaasgruis en de kleine stenen zijn berucht om het veroorzaken van een verstopping.

Kristallen (struviet)
Kristallen komen vaak voor bij de kat en zorgen vaak voor een vervelende blaasontsteking. De pH in de urine van de kat speelt hierbij een belangrijke rol. Door verkeerde voeding kan de pH in de urine te hoog worden waardoor mineralen gaan kristalliseren.

Plaskater
Bij katers is de plasbuis smaller dan bij een poes, met name katers die wat zwaarder zijn dan een gemiddelde kat hebben een grotere kans dat hun plasbuis verstopt raakt. De kater kan dan helemaal niet meer plassen en hierdoor kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Vaak toont de kater dit door zeer frequent naar de kattenbak te gaan en u vind geen urine, de kater zal op een gegeven moment sloom gaan worden en gaan kunnen gaan braken.Merkt u dat uw kat frequent naar de bak gaat? heeft u het idee dat uw kat niet kan plassen?? neem contact met ons op!!!